Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 21:06 - Servers
Автор: todor Категория: Технологии   
Прочетен: 1085 Коментари: 0 Гласове:
0



В ИТ средите викаме на сървърите “Железо”. В този пост ще направя кратка ретроспекция на железото минало ми през ръцете последните 5-6 години. Когато дойдох в Инвестор, заварих една наточена машинка с много памет за времето си, на която се въртеше www.investor.bg. После добавихме още две PC-та едно за mail.start.bg и едно за www.start.bg и www.tialoto.bg. Нещата се развиваха много бързо и след няколко месеци вече имахме първият ни истински сървър.




image




image


В 6U кутия от ENLight два процесора Xeon стоят гордо на дъно Intel, правят им компания 2GB RAM и два 3.5” дискове по 250GB. В последствие взехме още един такъв 6U, след което си дадохме сметка, че е по добре да вземаме 1U сървъри.




image




image


Първият 1U Supermicro. Тук отново имаме два Xeon CPU. Охлаждането вече е с турбини. След него купихме още 31 бройки. За цвят взехме и 4 Fijitsu 1U.


Мислейки за по-голяма сигурност и икономия на енергия, решихме да сменим 1U концепцията и новите машини да се блейдове. Ето какво дойде в офиса преди няколко дни:




image




image


Supermicro Blade шаси за 10 сървъра. Размерът е 7U.  Отново два Xeon процесора, но вече s 4 ядра плюс хипертрединг операционната система вижда 8 – по 2 за всеки Xeon – 16, а общо за блейд шасито това прави 160! На сървър имаме по 12GB RAM. Новост са и SSD дисковете в предназначените за база данни машини. Поръчали сме и още едно такова шаси с 10 блейд процесора. Тази архитектура има няколко предимства, сред който: 4 захранвания на шаси – тоест може да изгорят например две от тях и блейда да функционира; икономия на енергия – един сървър харчи около 300 W в сравнение със 450 W на 1U машна; hot swap на всички елементи по шасито; и на последно място висока концентрация на ядра и памет – само за 1U в повече от първият ни сървър сме събрали 10 машини всяка една доста по производителна от ветерана.


В заключение, за период от 6 години  сме натрупали 2 6U сървъра, които в момента са пълни с дискове и ползваме за съхранение на данни, 35 1U машинки и очакваме да вкараме в експлоатация 20 блейда в две шасита.



Източник: http://todor.com/blog/?p=166



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!